Screening-ul în cancerul de prostată

Screening-ul în cancerul de prostată

 

Prostata este o glandă a aparatului reproducător masculin, înconjurând parţial uretra (structura tubulară prin care urina este evacuată). Prostata secretă un fluid ce intră în alcătuirea spermei. Înaintarea în vârstă poate aduce cu sine o creştere în volum a glandei (hipertrofia sau "adenomul de prostată"), putând în timp determina modificări ale fluxului urinar sau disfuncţii sexuale.

Cancerul de prostată diferă de acest proces benign, fiind de fapt înmulţirea necontrolată a unor celule prostatice modificate malign/tumoral. Principalii factori de risc pentru apariţia bolii sunt vârsta înaintată, rasa neagră şi ereditatea. O dată apărută, tumora prostatică creşte de obicei încet, ramânând iniţial localizată, fără a cauza simptome, iar depistarea şi tratamentul său în această perioadă poate duce la vindecarea bolii. Există şi tumori cu evoluţie agresivă, cu creştere rapidă şi metastazare precoce ce necesită tratament complex.

Cancerul prostatic reprezintă cea mai frecventă malignitate în rândul bărbaţilor din Europa, şi a doua cauză de mortalitate prin cancer (fiind depăşită doar de tumorile pulmonare). Aproximativ unul din şase bărbaţi va fi diagnosticat cu această boală în cursul vieţii, şi unul din 35 va deceda din cauza ei.

Screening-ul reprezintă încercarea de depistare a cancerului de prostată în rândul persoanelor care nu prezintă simptome, aparent sănătoase, cu scopul de a surprinde boala în faza sa incipientă, când aplicarea unui tratament ar avea eficacitate maximă, iar recuperarea pacientului ar fi optimă. Apariţia simptomelor urologice ale cancerului semnalează de regulă o boală avansată.

Screening-ul cancerului de prostată cuprinde o examinare clinică (incluzând un tuşeu rectal pentru palparea prostatei) şi o analiză de laborator efectuată din o probă de sânge (PSA – antigenul specific prostatic). Trebuie menţionat că indicaţia de screening şi explicarea rezultatelor trebuie realizată în cursul unui consult urologic, ţinând cont de contextul clinic individual al fiecărui pacient, cu consimţământul informat al acestuia. Examinarea clinică se efectuează cu deplin respect pentru drepturile la confidenţialitate şi demnitate ale pacientului, şi nu este dureroasă. Rezultatele investigaţiilor de laborator sunt de obicei disponibile la câteva ore după recoltare, făcând posibilă interpretarea lor rapidă.

Indicaţia actuală de screening se adresează în principiu tuturor bărbaţilor peste 50 de ani, sau peste 45 de ani dacă există antecedente în familie de cancer de prostată (tată, fraţi) şi nu este indicat în rândul bărbaţilor cu speranţă de viaţă mai mică de 10-15 ani.

Este important să reţinem că recomandarea efectuării testelor de screening pentru cancerul de prostată nu înseamnă diagnostic de boală, iar repetarea lor poate fi indicată la un interval stabilit în funcţie de riscurile fiecarui pacient.

Dacă rezultatele testelor de screening ridică suspiciunea pentru cancer de prostată, medicul va indica examinări adiţionale pentru verificarea diagnosticului (cum ar fi puncţia biopsică prostatică, efectuarea unor examinări imagistice etc.), urmând ca în cazurile confirmate să se decidă împreună cu pacientul conduita terapeutică ulterioară.