Screeningul cancerului colorectal

 

Screeningul cancerului colorectal constă în evaluarea periodică a pacienţilor asimptomatici cu risc de a dezvolta această neoplazie. Printre particularitățile specifice Cancerul colorectal  care îl fac să se încadrează pentru screening amintim :

 •   este o afecțiune frecventă cu evoluție fatală în cazul când nu este diagnosticat și tratat în stadii precoce;
 •   se dezvoltă din leziuni precursoare bine definite, adenoamele colorectale, ale căror excizie previne dezvoltarea cancerului;
 •   progresează lent din stadiile precoce curabile chirurgical către stadiile avansate și metastazante;
 •   testele de screening folosite sunt cost-eficiente și larg accesibile

Metode de screening

Hemoccult

Testul este util pentru ca tumorile colorectale sângerează în cantităţi mici intraluminal, intermitent şi repetitiv încă din stadiile precoce sub formă hemoragiilor oculte

Avantajele testului pentru hemoragiile oculte fecale:

 •          este uşor de folosit;
 •          rezultatele sunt gata imediat şi uşor de citit;
 •          este ieftin;
 •          poate depistează leziunea canceroasă în stadii incipiente, curabile;
 •          complianţa pacienţilor este bună la persoanele motivate ;

Dezavantajele testului pentru hemoragiile oculte fecale:

 •          participare scăzută a populaţiei în general;
 •          rata mare a rezultatelor fals negative. Acesta depinde de stocarea prelungită a probelor (se degradează hemoglobina şi de sângerarea intermitentă a acestora.
 •          rata rezultatelor fals pozitive ;
 •          valoarea predictivă pozitivă pentru cancerul colorectal scăzută.

 

Irigografia cu dublu contrast (bariu/aer) explorează satisfăcător colonul în 90-95 % din cazuri. Aceasta presupune o explorare radiologica a unei clisme cu bariu la nivelul colonului pregătit cu solutii speciale de curatare prealabila. Sensibilitatea irigografiei este de 50-80% pentru detectarea polipilor sub 1 cm, 70-90% pentru detectarea polipilor peste 1 cm, şi aproximativ 85% pentru detectarea cancerului colorectal în stadii incipiente, o sensibilitate inferioară, însă, colonoscopiei.

COLONOSCOPIA

Este metoda de maximă acurateţe diagnostică a cancerului colorectal şi polipilor ("golden standard"), permiţând biopsierea multiplă şi ţintită a leziunilor depistate în lumenul colonic, dar şi rezecţia polipilor.

            Screeningul  este prezent și împarțit în funcție de riscul ce îl prezintă populația țintă.

1. SCREENINGUL POPULAŢIEI CU RISC SCĂZUT

În această grupă sunt încadraţi persoanele asimptomatice fără antecedente personale sau familiale caracteristice grupelor de risc mediu şi crescut. Orice persoană cu simptome posibil de atribuit unui cancer colorectal va urma investigaţiile necesare pentru diagnosticarea acestuia. (testare pentru detectarea hemoragiilor oculte fecale anual, o sigmoidoscopie flexibilă la 5 ani şi o colonoscopie totală la 10 ani)

2. SCREENINGUL POPULAŢIEI CU RISC MODERAT

Grupa de risc moderat cuprinde indivizii de orice vârstă, asimptomatici dar având în antecedentele personale sau familiale, polipi adenomatoşi sau cancer colorectal. Screeningul pentru aceştia implicând examinarea întregului intestin gros preferabil prin colonoscopie totală, alternativa fiind irigografia cu dublu contrast asociată eventual cu sigmoidoscopia flexibilă. Intervalul de screening este de 3 ani; dacă rezultatul este negativ se repetă colonoscopia la 5 ani

3. SCREENINGUL PACIENŢILOR CU RISC CRESCUT

Include metodele folosite în supravegherea indivizilor având cel mai mare risc de a dezvlota cancer de colon şi rect. Aceştia sunt cei având în antecedentele personale boli inflamatorii intestinale cronice (colita Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică - RCUH), sau în antecedentele familiale polipoză adenomatoasă familială sau cancer colorectal ereditar nonpolipozic.

Metoda noua de screening este Colonoscopia virtuală, investigaţie minim invazivă, alternativă la colonoscopia clasică prost tolerată de pacienţi. Colonografia computer tomografică sau colonoscopia virtuală este o metodă radiologică care implică reconstruirea cu ajutorul unui soft de grafică a suprafeţei endolumenale 3D a colonului.