Prezentare generala

                Institutul Regional de Oncologie cu 300 paturi Iasi , înființat prin H.G. nr. 583/13.03.2009 este finalizat și funcționează începand cu data de 25 martie 2012 .

        Spaţiile acestei unităţi se înscriu în necesarul funcţional al unei unităţi sanitare cu profil oncologic conform reglementărilor legale în vigoare astfel incât să ofere populaţiei din toate judeţele Moldovei ceea ce este necesar (eficienţa, creşterea calităţii actului medical, creşterea accesibilității la servicii complete şi realizarea unui sistem medical integrat, multidisciplinar,  a specialităţilor pentru toate localizările neoplazice).

                     Institutul Regional de Oncologie Iaşi a preluat prin ordin al ministrului sănătăţii, vechile secţii cu specific similar sau complementar din structura unitatilor sanitare cu paturi din judetul Iasi, într-o structură unitară ce  permite desfăşurarea în bune condiţii a activităţii medicale (locaţie unică cu circuite funcţionale adecvate, aparatură performantă).

                      Datorităa structurii organizatorice aprobate – anestezie și terapie intensivă, chirurgie generală (cu compartiment de chirurgie toracică, chirurgie plastică,  ginecologică) , oncologie medicală, hematologie clinică , radioterapie – se asigura atât serviciile medicale cât şi cele chirurgicale (bloc operator cu 10 săli de operatie). Abordarea diagnostică și terapeutică, completă și complexă a pacientului oncologic necesită dotări de excepție care  sunt asigurate.

                     Dezvoltarea activităţii de cercetare prin crearea unui Laborator de biologie moleculară crează cadrul pentru analiza multigenică la o rezoluție compatibilă cu aplicarea terapiilor personalizate, asigurarea locală a unei facilități de investigare extensivă pentru a fi un centru de excelență, asigurarea premisei de investigație pentru desfășurarea completă a unor tratamente avansate în regim de trial clinic.

                        Toată cazuistica fiind în acelaşi loc – vor putea fi elaborate programe eficiente de screening, dezvoltarea şi implementarea unor metode  de analiză epidemiologică de raportare a cazurilor (registru de cancer), dar şi perfectionarea metodelor statistice de studiu.

 

                   Având în vedere dimensiunea, complexitatea şi urgenţa pe care o reprezintă cancerul ca problemă prioritară de sănătate publică, înfiinţarea  Institutului Regional de Oncologie a fost necesară pentru a corecta dezechilibrul actual existent, între Moldova ( cu o suprafaţa de 44.000 km² si aproximativ 4 milioane locuitori ) şi celelalte provincii istorice ale ţarii. 

 

 

 

Structură şi servicii:

 

Secţiile clinice Chirurgie I şi  Chirurgie II - dispun de 90 de paturi, in rezerve de 2 si 3 paturi. Desfăşoară activitate chirurgicală în următoarele specialităţi: chirurgie generala oncologica, chirurgie ginecologica oncologica, chirurgie toracică şi chirurgie plastică. Personalul este alcătuit din medici cu experiență practică îndelungată, cu numeroase intervenții chirurgicale de amploare în portofoliu, cu stagii de pregătire în centre specializate, cu tradiție din Europa, Statele Unite și Japonia. Portofoliul de operații și proceduri este foarte complex:

CHIRURGIE GENERALĂ

Chirurgie esofagiana – esofagectomii, esofagoplastii, montare de proteze esofagiene, chirurgie gastrică, chirurgia intestinului subțire , chirurgia colorectală, chirurgia hepatobiliară, chirurgie pancreatică, chirurgia splinei, chirurgia tumorilor de san, chirurgia tumorilor de col uterin, chirurgia tumorilor uterine, chirurgia tumorilor ovariene, chirurgia tumorilor vulvare,  chirurgia tumorilor de glandă suprarenală, chirurgia tiroidei, chirurgia glandelor paratiroide, chirurgia pancreasului endocrine, sarcoame de părți moi – membru superior, inferior, perete abdominal, toracic, cervicale, sarcoame retroperitoneale, biopsii tumorale, ganglionare.

CHIRURGIE TORACICĂ

Realizează rezectii pulmonare cu abord prin toracotomie clasica sau minitoracotomie videoasistata, rezectii pulmonare atipice (wedge-resection) prin toracotomie clasica sau minitoracotomie videoasistata, videotoracoscopii exploratorii cu prelevarea de biopsii pleurale si talcaj pleural, videomediastinoscopii , rezectii de perete toracic pentru afectiuni neoplazice cu reconstructii complexe, pericardoscopii exploratorii cu prelevare de biopsii si drenaj pericardic cu tub de dren sau fereastra pleuropericardica, mediastinotomii exploratorii, cura chirurgicala a tumorilor mediastinale prin chirurgie clasica sau videoasistata, sternotomie mediana cu cura chirurgicala simultana a metastazelor pulmonare de indicatie chirurgicala, cura chirurgicala a tumorilor de granita cu localizare cervicotoracica sau toracoabdominala, cura chirurgicala complexa a tumorilor de trahee, traheostomii definitive , cura chirurgicala a tumorilor tiroidiene cu invazie de vecinatate, montare de sistem port a cath pentru administrarea chimioterapiei, biopsii ganglionare de diagnostic si stadializare.

CHIRURGIE PLASTICĂ ȘI RECONSTRUCTIVĂ

Asigură tratamentul chirurgical al  tumorilor cutanate, tratamentul chirurgical al  cancerelor pielii, tratamentul chirurgical al  tumorilor de parţi moi (grăsime, muşchi, nervi şi vase de sânge), tratamentul chirurgical al melanoamelor, tratamentul chirurgical al sarcoamelor, chirurgia reconstructivă a sânului (cu țesut autolog sau cu proteza), reconstrucţia defectelor oncologice la nivelul capului şi gâtului,  chirurgia reconstructivă a trunchiului si extremităţilor, chirurgia reconstructivă a organelor genitale, tratamentul tumorilor osoase și de părți moi a mâinii.

CHIRURGIA GINECOLOGICĂ

Asigură tratamentul chirurgical al cancerului de col uterin si de corp uterin, tratamentul cancerelor ovariene, tratamentul cancerelor vulvare, tratamentul cancerului de sin. Medicii  sunt implicati in programul national de screening si depistare precoce al cancerului de col uterin, efectuează histeroscopii, colposcopii si ecografii ale aparatului genital feminin.

 

SECȚIA CLINICĂ ANESTEZIE, TERAPIE INTENSIVĂ

Are in structura un Compartiment de Anestezie - deserveste blocul operator cu 10 sali de operatii, un Compartiment Terapie Intensiva, Unitatea de Transfuzie Sanguina. Servicii: consult preanestezic cu optimizare functionala preoperatorie, anestezie generală și locoregională pentru chirurgie generală, toracică, ginecologică și urologică, vasculara,  ORL, plastică, ambulatorie si pentru explorari endoscopice, terapie intensiva polivalenta pentru disfunctia multipla de organ, terapie de substituție renală, suport ventilator de inalta performanta pentru orice tip de patologie, inclusiv ventilatie cu jet, tehnici de analgezie multimodală, intravenoasă / peridurală / alte căi – PCA, tehnici de profilaxie a trombozei venoase profunde farmacologice si nonfarmacologice, nutriție clinică enterală și parenterală, acces vascular (arterial, venos central, inclusiv cu dispozitive implantabile), punctie lombara exploratorie si terapeutica, monitorizare complexă intraanestezică și postoperatorie, monitorizare si optimizare hemodinamica complexa pentru toate tipurile de patologie, politici de reabilitare postoperatorie precoce (Fast Track Surgery, ERAS), determinarea grupelor sanguine in sistemul ABO Rh atat  prin metoda clasica, cu seruri hemotest (Beth-Vincent) sau eritrocite test (Simonin) cat si prin micrometoda, folosind cartele ID, efectuarea fenotipajului extins Rh- Kell, efectuarea testelor Coombs , efectuarea compatibilitatii intre unitatea de sange de transfuzat si proba de sange recoltata pacientului, prin metoda Jeanbreau si prin micrometoda (cele 3 teste obligatorii), kinetoterapie, asistență psihologică.

SECŢIA CLINICĂ HEMATOLOGIE

Cuprinde un sector de spitalizare continuă cu 42 de paturi, stucturat pe rezerve de unul şi două paturi, precum şi saloane de două şi respectiv trei paturi. La acestea se adaugă serviciul de ambulator.

În cadrul clinicii se tratează pacienţi adulţi cu hemopatii maligne (leucemii acute şi cronice, limfoproliferări maligne) şi constituie bază de învăţământ de profil pentru studenţi şi rezidenţi. Colaborarea strânsă cu laboratoarele de Imunologie tumorală, Citogenetică şi Genetică Moleculară ale Institutului, în domeniul caracterizării imunofenotipice, citogenetice şi al geneticii moleculare a leucemiilor acute, leucemiilor cronice şi limfoproliferărilor maligne, a permis o abordare diagnostică complexă a afecţiunilor hematologice, esenţială la ora actuală pentru aplicarea unor strategii terapeutice cât mai ţintite şi eficiente.

 

Pacienţii beneficiază de chimioterapie, imunoterapie şi radioterapie în schemele standard internaţionale. Se utilizează protocoale terapeutice în acord cu cele utilizate la nivel internaţional pentru toate neoplaziile hematologice.

 

SECŢIA CLINICĂ ONCOLOGIE MEDICALĂ

Are 60 paturi care asigură tratamentele sistemice în boala neoplazice (chimioterapia citotoxică, terapia moleculară ţintită, imunoterapie, hormonoterapia, precum şi tratamentele multimodale). Ca in interg institutul condiţiile deosebite de cazare – rezerve 2 paturi, salon 3 paturi (TV, frigider, AC, paturi moderne) – asigura comfortul pacientilor in timpul spitalizarii.

 

COMPARTIMENTUL DE PNEUMOLOGIE

Reprezinta un modul de excelență în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neoplazice bronhopulmonare și are o experiență foarte mare în diagnosticul video bronhoscopic, cu tehnici de echoendoscopie și puncție de biopsie transbronșică. Participarea medicilor oncologi alături de medicii celorlalte specialităţi (chirurgie, O.R.L, pneumoftiziologi, radiologi) la Comitetele de Decizie Terapeutică pe fiecare localizare oncologică (mamar, bronho-pulmonar, colo-rectal) determină asigurarea unor decizii terapeutice calificate în acord cu standardele şi ghidurile terapeutice internaţionale de tratament a cancerelor. În cooperare cu sectorul de internari de zi (unde sunt administrare în medie peste 80 pacienţi zilnic).

 

 COMPARTIMENTUL DE ÎNGRIJIRI PALIATIVE

Are de 20 paturi în regim de internare continuă şi cuprinde 8 saloane de căte 2, respectiv 3 paturi. Fiecare salon are arondat un grup sanitar propriu şi este dotat cu sistem de climatizare şi cu: consolă de fluide medicale, sistem de alarmare, paturi pe rotile, cu sistem multifuncţional de reglare a poziţiei) şi saltea ortopedică. Sunt consideraţi  eligibili pacienţii cu afecţiune oncologică, conform urmatoarelor criterii: boala progresivă cu înrăutăţirea simptomelor şi / sau a valorilor analizelor şi /sau scăderea statusului funcţional şi/sau evidenţa bolii metastazice, în mod particular creierul, stadiul IV la diagnosticul iniţial,  stadiu III cu efuziune pleurală sau   stadiul II cu declin continuu al pacientului, în ciuda terapiei definitive, statusul de Performanţă Karnofsky < 70 sau PAPS < 70%.

SECŢIA CLINICĂ RADIOTERAPIE

Laboratorul de Radioterapie cu Energii Înalte şi Brahiterapie  oferă servicii de radioterapie curativă și paliativă  în regim ambulator şi de spitalizare continuă (60 paturi). Platforma tehnica include trei acceleratoare de particule cu energie de 6 MV, 10 MV, respectiv 15 MV, 3 simulatoare CT, sistem modern de plan tratament, care  oferă posibilitatea de a efectua radioterapie externă conformaţională, IMRT, stereotaxie. Echipa de radioterapie este formată din 4 medici primari și 1 medic specialist radioterapie, 7 fizicieni. 1 inginer și 13 tehnicieni.

SERVICIUL DE IMAGISTICA MEDICALA

Este o unitate funcțională a Institutului Regional de Oncologie Iași care se integrează în centrul întregii activități de diagnostic și tratament. O echipă tânară și foarte entuziastă formată din 5 medici specialiști și primară si o echipă mare de asistente și tehnicieni asigură funcționarea întregii unități de diagnostic imagistic: un CT spiral, un RMN de 1,5T, mamograf digital, imagistică clasică digitală și 3 echografe de înaltă performanță care asigură întreaga gamă de specialități. Serviciul de anestezie și terapie intensivă are o dotare proprie de imagistică medicală, deservită de aceeiași colegi din serviciul de imagistică. In ATI există un aparat de radiologie digital și un echograf care deservesc doar acest serviciu.  

 

SERVICIUL DE ANATOMIE PATOLOGICĂ ŞI PROSECTURĂ

Asigură efectuarea diagnosticului histopatologic și citologic în cadrul institutului. Laboratorul dispune de o linie modernă, completă, de procesare histologică automată, ce include aparate de procesare tisulară, automat de colorare lame, automat de montare lame, aspect ce permite prelucrarea standardizată a biopsiilor și pieselor chirurgicale, pentru obținerea unui diagnostic operativ. Partea de imunhistochimie este asigurată prin tehnică manuală și automată, folosind tehnologie Ventana (Ventana Benchmark XT). Aici lucreaza 3 medici anatomo-patologi primari, un medic specialist, precum și 6 asistenți, un registrator și un necropsier.

SERVICIUL DE ENDOSCOPIE DIGESTIVĂ

Are în dotare aparatură de înaltă performanţă diagnostică şi terapeutică formată din videogastrocoape, videoduodenoscoape, videocolonoscoape si sistem de videoechoendoscopie. Toata aparatura este de inalta performanta cu definitie HD si capacitate de vizualizare in banda de culoare. In acest serviciu lucreaza 3 medici cu mare experienta de endoscopie digestiva si interventionala, practicindu-se pe linga tehnicile clasice de diagnostic: polipectomii, gastrostomii percutane (PEG), jejunostomii transgastrostome (PEJ), protezari endoscopice pentru neoplazii esofagiene, banding pentru varice esofagiene, dilatatii esofagiene pentru patologie maligna sau neclara. O mare parte dintre aceste tehnici sunt efectuate in ambulatoriu, in incercarea de a minimiza traumatismul psihologic al bolnavilor.

COMPARTIMENT BIOLOGIE MOLECULARĂ

Asigurară diagnosticul molecular pentru variate entitaţi neoplazice în scopul stadializării şi substadializarii procesului patologic conform standardelor actuale de încadrare terapeutică şi monitorizare a evoluţiei, precum şi integrarea într-un circuit translaţional de explorare a biomarkerilor sau/şi ţintelor moleculare cu posibil impact în decelarea si tratarea malignitaţilor corespunzător necesitaţilor de performanţă în plan regional, naţional şi european. Compartimentul de Biologie Moleculară a Institutului Regional de Oncologie este structurat în urmatoarele unitaţi de lucru: unitatea de diagnostic molecular imagistic (citometrie în flux şi citometrie tisulara), unitatea de diagnostic molecular imagistic, unitatea de genetică şi genetică moleculară, unitatea de biologie moleculara, unitatea de culturi celulare .