Compartiment Pneumologie

                         Compartimentul de pneumologie reprezinta un modul de excelență în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neoplazice bronhopulmonare și are o experiență foarte mare în diagnosticul video bronhoscopic, cu tehnici de echoendoscopie și puncție de biopsie transbronșică. Participarea medicilor oncologi alături de medicii celorlalte specialităţi (chirurgie, O.R.L, pneumoftiziologi, radiologi) la Comitetele de Decizie Terapeutică pe fiecare localizare oncologică (mamar, bronho-pulmonar, colo-rectal) determină asigurarea unor decizii terapeutice calificate în acord cu standardele şi ghidurile terapeutice internaţionale de tratament a cancerelor. În cooperare cu sectorul de internari de zi (unde sunt administrare în medie peste 80 pacienţi zilnic)

 

Compartimentul de Pneumologie

 

Prezentarea sectiei:

   Vocatia Departamentului de Pneumologie din cadrul IRO Iasi este de a oferi servicii performante  de diagnostic pacientilor cu afectiuni pulmonare in general si in special  pacientilor cu boli oncologice pulmonare sau celor cu risc de a dezvolta acest tip de afectiuni  (fumatori,  persoane cu expunere la noxe respiratorii, etc.).

  In cadrul acestui compartiment, specialisti pneumologi  asigura un bilant complet pacientilor precum si o discutie multidisciplinara privind orientarea terapeutica si  impreuna cu colegii din sectia de oncologie si chirurgie toracica, un tratament comprehensiv pentru afectiunile de care sufera.

  Pentru o organizare corespunzatoare este de preferat ca pacientii sa fie programati in prealabil. Pacientii neprogramati vor fi examinati  in cel mai scurt timp posibil (in general in aceeasi zi) sau vor fi programati in functie de starea lor, insa timpii de asteptare pot fi lungi.

 

 

Structura si dotari:

Compartimentul dispune de o unitate de endoscopie bronsica, diagnostica si interventionala dotata cu echipamente moderne:

·         Video bronhoscopie

·         Echoendoscopie (EBUS)

·         Endoscopie interventionala

Compartimentul dispune de asemenea de o unitate de explorare functionala respiratorie cu echipamente ce permit efectuarea de:

·         Spirometrie

·         Masurarea a capacitatii de transfer a CO

·         Pletismografie

·         Teste bronhomotorii

·         Teste de efort cardio – respiratorii masurarea schimburilor gazoase

 

 

Servicii

Se ofera consultatii de Pneumologie generala si speciala in regim ambulatoriu si tip internare de o zi.

De asemenea, exista o paleta larga de investigatii invazive si non-invazive dedicate in special diagnosticului afectiunilor neoplazice toracice realizabile atat in regim ambulator cat si in cadrul unor spitalizari de lunga sau de scurta durata.

·         Explorarea complexa a functiei respiratorii;

·         Bilanturi de extensie pentru cancerele bronhopulmonare in colaborare cu medicii din laboratorul de Imagistica Medicala;

·         Caracterizarea moleculara pentru adenocarcinoamele bronhopulmonare in colaborare cu colegii din Laboratorul de Diagnostic  Molecular al Cancerelor Pulmonare.

 

 

Modalitati de adresare

Pentru consultatii:

  • Fara programare: consultatii zilnice intre orele 8h00 – 9h00 in ambulatoriul spitalului – cabinetul P41
  • Cu programare prealabila telefonica la numarul 0374 27 88 11, interior 660 sau prin email programari@iroiasi.ro.

Pentru realizarea de endoscopii diagnostice sau terapeutice este necesara o consultatie prealabila la unul dintre medicii serviciului:

1.            Prof. Dr. Grigoriu Bogdan-Dragos                 Tel:  0756 506 715

2.            Asist. Univ. Dr. Cernomaz Tudor-Andrei      Tel:  0740 304 906

3.            Dr. Berlea Lavinia-Madalina                           Tel:  0751 948 632

 

 

 

Mentiuni privind spitalizarea si investigatiile efectuate:

Pacientii a caror situatie nu poate fi rezolvata in regim ambulator vor fi spitalizati in cel mai scurt timp posibil, in functie de disponibilitatile de paturi. Exista posibilitatea inscrierii pe o lista de asteptare – uzual perioada de asteptare nu depaseste  7 zile.

Investigatiile imagistice de inalta performanta (computer-tomografie sau IRM) se realizeaza gratuit in cazul pacientilor asigurati, dar necesita programare prealabila. Timpul de asteptare poate fi de pana la 4-6 saptamani.

Pacientii care necesita doar investigatii avansate pot beneficia de spitalizari de scurta durata de pana la 72 de ore prin programare.

 

Acte necesare pentru internare

- Bilet trimitere in dublu exemplar

- Act din care sa rezulte calitatea de asigurat

- Act de identitate

- Dosar medical anterior – tot ce este disponibil

 

 

 

 

Invatamant medical:

Compartimentului de Pneumologie raspunde de pregatirea teoretica si practica a medicilor rezidenti pe specialitatea Pneumologie, a studentilor din anul V specializarea Medicina Generala si a grupelor de la specializarea Asistenta Medicala Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa", Iasi.

 

 

Cercetare

In cadrul Compartimentului de Pneumologie functioneaza o biobanca destinata stocarii probelor biologice provenind de la pacientii cu cancere bronhopulmonare cu scopul de a le oferi acestora resurse pentru testari ulterioare dar si pentru cercetare. Aceasta unitate ofera totodata si servicii moderne de analiza moleculara precum testarea diferitelor anomalii genetice ce au implicatii in tratamentul cancerelor bronhopulmonare.