Ambulatoriul de specialitate integrat IRO IASI

                                                                             AMBULATOR  INTEGRAT IRO IASI

                 Derularea serviciilor in ambulator integrat cu privire la conditiile de internare se face cu ajutorul birourilor de  informatii,prezentari si internari.
                Pacientul care se prezinta pentru prima data la IRO Iasi este luat in evidenta prin deschiderea unei fise de consultatii.Pentru aceasta,pacientul trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
      -act de identitate
      -bilet de trimitere catre medicii de specialitate din unitatea  noastra
      -dovada calităţii de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de  sănătate    din România.
                 Dupa intocmirea acestui document,pacientul va beneficia de  consultul unui medic de specialitate,care va decide internarea sau nu a acestuia  in regim de spitalizare de zi  sau continua.
                  Ambulatorul integrat include urmatoarele cabinete de specialitate de:
-oncologie
-hematologie
-ginecologie
-explorari functionale
-endoscopie/colonoscopie
-chirurgie oncologica/chirurgie plastica/toracica
-ORL
-consiliere psihologica
                 Cabinetele de specialitate utilizeaza aparatura performanta  de ultima generatie .
                 In cabinetele de specialitate pacientii sunt consultati,  programati  la diverse investigatii :CT , RMN si ecografii in urma  carora li se stabileste un diagnostic si un tratament.
                  Cabinetul de ginecologie efectueaza recoltare FCD , FCB ,  biopsie san (core biopsy), biopsie de col , ecografie endovaginala ,  colposcopie , pansamente si suprimare fire .
                   Cabinetul de explorari functionale este dotat cu un BODY  PLESTISMOGRAF, un sistem computerizat pentru explorarea funcţiei pulmonare prin metoda pletismografică ,al doilea din tara , care poate sa masoare rezistenta cailor aeriene la flux, volumul rezidual, difuziunea alveolo-capilara. Sunt niste parametrii esentiali pentru diagnosticul multor boli din sfera pulmonara, fie ca vorbim de hiperactivitate bronsica, fie ca vorbim de astm bronsic, bronsite 
cronice obstructive, fibroza pulmonara. Sunt unele diagnostice care pot  fi puse cu certitudine doar cu acest aparat, cum ar fi o hiperactivitate  bronsica chiar in stadiul foarte precoce al astmului bronsic.
                     Deasemenea mai are in dotare  ergospirometru, un ecocord si un electrocardiograf(EKG).
                    Testarea cardiopulmonară la efort (ergospirometria) permite evaluarea capacităţii de efort şi a limitărilor acesteia  de cauză  cardiacă, respiratorie sau musculară periferică.Testarea 
ergospirometrică este putin răspândita in Romania datorita costurilor  ridicate de achizitie şi intreţinere a echipamentelor, precum şi lipsei  specialiştilor din acest domeniu.
                     Ecocardiografia este tehnica de imagerie utilizand ultrasunete şi destinata explorarii inimii.
                     Electrocardiografia (EKG)reprezintă înscrierea grafică a diferenţelor de potenţial generate în timpul activităţii electrice cardiac.

                      Cabinetul de endoscopie are in componenta un electrocauter cu  plasma pentru endoscopie digestiva,masa de operatie radiotransparenta  pentru endoscopie cu actionare electrica , masa pentru dezinfectarea  manuala a endoscoapelor , masina automata de dezinfectat , monitor 
pacient.In acest cabinet se efectueaza endoscopii, colonoscopii ,  polipectomii endoscopice , montare de proteze esofagiene metalice autoexpandabile, gastrostome endoscopice (PEG), dilatatii de stenoze si  sondaje nazogastrice .

                       Cabinetul ORL asigura consultatii cu patologie cervico-faciala  si  ORL , in vederea stabilirii diagnosticului si a conduitei  terapeutice.Deasemenea se pot trata local afectiuni otice : mese ,  spalaturi auriculare , pansamente locale ale conductorului auditiv  extern si suprimare fire de sutura .
                        Cabinetele  de chirurgie efectueaza  biopsii , punctii  evacuatoare , sondaje vezicale , recolta secretii plaga , tubaje ,  pansamente plagi ,sutura fire secundare ,  suprimare fire , oxigenoterapie .
                        Rolul psihologului este deosebit de important de-a lungul  întregului demers medical al pacientului cu boli cronice. Comunicarea  diagnosticului, informarea şi educarea pacientului în raport cu boala de  care suferă, evaluarea psihologică, susţinere/reechilibrare emoţională,  asistarea pacientului în căutarea unui sens pentru ceea ce trăieşte şi 
recăpătarea controlului cognitiv asupra situaţiei, toate acestea sunt  obiective importante de urmărit în cadrul şedinţelor de consiliere  psihologică.